paypalnewfeatures.gif

Baru tadi aku membuat pengeluaran di Paypal untuk $500 dollar (duit raya daaa…) dan aku agak terkesima dengan satu lagi sistem yang baru diperkenalkan oleh Paypal. Aku tak pasti sama ada aku orang yang pertama atau terakhir yang sedar akan hal ini, tapi yang pasti memang aku tak perasan akan perubahan tersebut. Tapi walau apa pun, sistem ini sebenarnya teramatlah bagus bagi semua pemegang akaun Paypal terutamanya bagi mereka yang menggunakan kad VISA debit. Apatah kalau pemegang akaun Paypal itu menggunakan kad kredit dalam pengeluaran dana masing-masing.

Dengan situasi kadar tukaran matawang asing yang memihak kita, aku percaya ini adalah masa yang sesuai untuk mengeluarkan semua dana yang ada dalam akaun Paypal. Jika boleh dikeluarkan setiap hari (terhad kepada USD500 sehari), maka keluarkanlah setiap hari. Jangan ditunggu lagi.

Mari kita kira berapakah kadar pertukaran mata wang asing USD berbanding Ringgit Malaysia:

i) RM1671.28 + RM16.00 = RM1687.28.
ii) RM1687.28 dibahagi dengan USD500 = 3.37456.

3.37456 !!!!
Agak bagus bukan?

Dipendekkan cerita, sekarang kita dah tak payah tunggu penyata bulanan dari bank untuk melihat berapa kadar USD di pasaran. Paypal telah memudahkan urusan harian kita dalam menentukan berapa banyak “caj” yang kita perlu bayar. Maksudnya, setelah kita bayar $5 kepada Paypal untuk caj perpindahan wang ke dalam kad kredit/VISA debit, kita boleh memeriksa berapakah caj yang akan diambil pula oleh pihak bank.

Caranya mudah sahaja iaitu dengan memeriksa jumlah wang kita yang ada selepas perpindahan (dalam gambar di atas nilainya ialah RM1671.28) dan tolakkan jumlah itu dengan jumlah wang yang akan dimasukkan ke dalam kad kredit/Debit Visa kita (jumlah akan tertera di penyata bulanan bank).

Adakah nilai kadar matawang asing ini berkait rapat dengan kes MUFLIS-nya Lehman Brothers?
Ermmmm… tentu sekali …!!!!!

About the Author:

.

 

30 Comments

  1. sallikin@nikillas / September 17, 2008 at 10:57 am /Reply

    seumur hidup aku, aku x pernah pun guna perkhidmata kad kredit dan seumpama dengannya.. Pay Pal pun x pernah guna.. Dan aku tidak pernah berurus niaga online.. Hurm…

    sallikin@nikillass entri yang terkiniBayar Hutang Chepsmore

  2. rohaizad / September 17, 2008 at 11:10 am /Reply

    Sallikin – woooiitttt.. dah pukul 3.00 pagi ni. Ko tak tido lagi ker?

  3. sallikin@nikillas / September 17, 2008 at 12:36 pm /Reply

    tgh buat proposal untuk mini projek microprocessor.. hehehe…

    sallikin@nikillass entri yang terkiniBayar Hutang Chepsmore

  4. rohaizad / September 17, 2008 at 12:37 pm /Reply

    Laaa… dah pukul 4.30 pagi siot… ni sah macam aku.. sahur sambil buat kerja… ekekeke

  5. samdaddycool / September 17, 2008 at 3:20 pm /Reply

    … oohh ..aku silap offer dlm Wc tadi.. rate sekarang USD$1 =rm3.37..!!!
    …aku tak perasan tadi… tapi nampak macam best!

    samdaddycools entri yang terkiniI’m in the Top 100 most famous Malaysian Bloggers

  6. taukey / September 17, 2008 at 4:54 pm /Reply

    hehehehe. ada naik dan turun sekarang tukaran mata wang. tapi byk jugak la tu. kalau dapat dalam lebih kurang gitu. tapi ini juga first time aku dngr ttg tukaran mata wang asing ke RM. makin maju jugak paypal sekarang

  7. nuaeman / September 17, 2008 at 5:00 pm /Reply

    Untung gak tukaran sekarang nih… cuma aku selalu jual jee.. :)

    nuaemans entri yang terkiniKejamnya Office Politics!

  8. rohaizad / September 17, 2008 at 6:24 pm /Reply

    Sam – memang best pun :)
    Taukey – maju dan menyenangkan kita.
    Nuaeman – Ko selalu jual? Fuhhh… power siot ko nih :D

  9. nuaeman / September 17, 2008 at 9:13 pm /Reply

    ko lagi power maa.. aku power root jee.. ngeh3
    Jual pun sikit-sikit..

    nuaemans entri yang terkiniKejamnya Office Politics!

  10. rohaizad / September 17, 2008 at 9:35 pm /Reply

    Takper… sikit-sikit lama-lama jadi bukit :D

  11. megat / September 17, 2008 at 10:31 pm /Reply

    sayangnya aku pernah verifies akaun paypal sebelum ini dan dapat beberapa payment yang tak banyak.

    lepas tu aku tukar akaun tetapi tak boleh verified balik guna debit kad sedia ada.

    nak tau juga formula buat duit di internet ni huhu.

    megats entri yang terkiniHarga Minyak Dunia Turun! PM Dan TPM, Gimik Apakah!?

  12. rohaizad / September 17, 2008 at 10:47 pm /Reply

    The secret will be revealed… :)

  13. nuaeman / September 18, 2008 at 12:12 am /Reply

    hah bagus tu jad.. :) err.. ada pengeras kee?

    nuaemans entri yang terkiniKejamnya Office Politics!

  14. sallikin@nikillas / September 18, 2008 at 2:43 am /Reply

    langsung x megerti apa yang korang borakkan… (@.@)

    sallikin@nikillass entri yang terkiniBayar Hutang Chepsmore

  15. taukey / September 18, 2008 at 3:11 am /Reply

    rasanya tak boleh verufy guna kad debit yang sama megat. guna satu debit kad utk satu akaun jer. akaun lama dah tak boleh pakai ke?

    hehehe. izad ko macam nak buat magic la pulak :D.

  16. samdaddycool / September 19, 2008 at 7:33 am /Reply

    cepat jad… aku nak masukkan usd berkarung2 dlm paypal aku…

    ‘show us the magic Jad!!!’

    samdaddycools entri yang terkiniI’m still fasting…

  17. zool / September 21, 2008 at 3:53 am /Reply

    Cam best je.. Tapi paypal aku ada 1.87 je..
    Tak berapa best le kan..

  18. catzer / September 23, 2008 at 3:24 am /Reply

    dah lama aku tak kuarkan duit direct guna debit card aku..kekekekek..nantilah boleh lah buat..skang aku bergaduh talak tiga dengan paypal sengal ni. Dah seminggu akaun aku dibekukan kerana security measures..sialan mana tah masukkan satu akaun banking southwest dlm akaun aku tu..mmg cilako..takde duir raya aku thn ni..so dok jerklah kat rumah.

    catzers entri yang terkiniHari Raya Dan Video Petronas

  19. tivitune / September 23, 2008 at 1:37 pm /Reply

    uiks. banyaknya..

  20. Mohd Hafifi / September 23, 2008 at 4:10 pm /Reply

    akaun paypal aku tak ley verified pasal aku guna al-rajhi..tp masih boleh terima duit..lepas dapat duit, aku transfer dlm akaun abg aku lak.. :-)

  21. rohaizad / September 23, 2008 at 11:03 pm /Reply

    tivitune – dulu aku punya Paypal cuma $0.13 jer. banyakkan membaca, itu jer kuncinya.

    hafifi – al-rajhi memang takleh verify paypal, cuma withdraw jer.

  22. tivitune / September 26, 2008 at 3:52 am /Reply

    hehe. kene rajin membaca la lepas nih. huhu :)

    tivitunes entri yang terkiniUpin dan Ipin – Episode 11: Lailatul Qadar

  23. Pingback: rohaizad dot com » Dollar Amerika jatuh, itu maknanya durian runtuh!

  24. Pingback: rohaizad dot com » Kadar tukaran matawang asing - juallah USD anda sekarang !!

  25. FARID ISKANDAR / February 15, 2010 at 4:47 pm /Reply

    $ 5.99 USD dlm mata wang RM BRAPE YER??

  26. eyna / March 13, 2010 at 12:28 pm /Reply

    sy nak tahu mcmner pengiraan Tukar nilai
    rm kepada YEN dan USD?
    1 USD bersamaan berapa?
    1 YEN bersamaam berapa?

  27. boss / April 20, 2010 at 11:31 pm /Reply

    tapi aku nyer akaun takde pun tunjjuk camni.. tunjuk usd je.. hrmm..

  28. crazeyfiz / August 9, 2010 at 2:19 pm /Reply

    kalau mata wang us 100 us pada masa sekrangnie ringgit melaysia jatuh berapa?

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>