rohaizad dot com

Sistem tukaran mata wang asing dari Paypal – baru!!!

paypalnewfeatures.gif

Baru tadi aku membuat pengeluaran di Paypal untuk $500 dollar (duit raya daaa…) dan aku agak terkesima dengan satu lagi sistem yang baru diperkenalkan oleh Paypal. Aku tak pasti sama ada aku orang yang pertama atau terakhir yang sedar akan hal ini, tapi yang pasti memang aku tak perasan akan perubahan tersebut. Tapi walau apa pun, sistem ini sebenarnya teramatlah bagus bagi semua pemegang akaun Paypal terutamanya bagi mereka yang menggunakan kad VISA debit. Apatah kalau pemegang akaun Paypal itu menggunakan kad kredit dalam pengeluaran dana masing-masing.

Dengan situasi kadar tukaran matawang asing yang memihak kita, aku percaya ini adalah masa yang sesuai untuk mengeluarkan semua dana yang ada dalam akaun Paypal. Jika boleh dikeluarkan setiap hari (terhad kepada USD500 sehari), maka keluarkanlah setiap hari. Jangan ditunggu lagi.

Mari kita kira berapakah kadar pertukaran mata wang asing USD berbanding Ringgit Malaysia:

i) RM1671.28 + RM16.00 = RM1687.28.
ii) RM1687.28 dibahagi dengan USD500 = 3.37456.

3.37456 !!!!
Agak bagus bukan?

Dipendekkan cerita, sekarang kita dah tak payah tunggu penyata bulanan dari bank untuk melihat berapa kadar USD di pasaran. Paypal telah memudahkan urusan harian kita dalam menentukan berapa banyak “caj” yang kita perlu bayar. Maksudnya, setelah kita bayar $5 kepada Paypal untuk caj perpindahan wang ke dalam kad kredit/VISA debit, kita boleh memeriksa berapakah caj yang akan diambil pula oleh pihak bank.

Caranya mudah sahaja iaitu dengan memeriksa jumlah wang kita yang ada selepas perpindahan (dalam gambar di atas nilainya ialah RM1671.28) dan tolakkan jumlah itu dengan jumlah wang yang akan dimasukkan ke dalam kad kredit/Debit Visa kita (jumlah akan tertera di penyata bulanan bank).

Adakah nilai kadar matawang asing ini berkait rapat dengan kes MUFLIS-nya Lehman Brothers?
Ermmmm… tentu sekali …!!!!!

rohaizad

Rohaizad merupakan seorang blogger yang berasal dari selatan tanahair. Memulakan karier sebagai seorang blogger sejak dari tahun 2004, kini beliau semakin sebati dengan dunia online.

Beliau juga seorang photographer dan speaker untuk seminar yang berbentuk keusahawanan.

Terkini beliau sedang bekerjasama dengan pihak RTC Negeri Johor dalam menjadikan platform online sebagai kaedah tambahan untuk semua usahawan dalam menjual produk dan perkhidmatan yang ada.

  • reply sallikin@nikillas ,

    seumur hidup aku, aku x pernah pun guna perkhidmata kad kredit dan seumpama dengannya.. Pay Pal pun x pernah guna.. Dan aku tidak pernah berurus niaga online.. Hurm…

    sallikin@nikillass entri yang terkiniBayar Hutang Chepsmore

    • reply rohaizad ,

      Sallikin – woooiitttt.. dah pukul 3.00 pagi ni. Ko tak tido lagi ker?

      • reply sallikin@nikillas ,

        tgh buat proposal untuk mini projek microprocessor.. hehehe…

        sallikin@nikillass entri yang terkiniBayar Hutang Chepsmore

        • reply rohaizad ,

          Laaa… dah pukul 4.30 pagi siot… ni sah macam aku.. sahur sambil buat kerja… ekekeke

          • reply samdaddycool ,

            • reply taukey ,

              hehehehe. ada naik dan turun sekarang tukaran mata wang. tapi byk jugak la tu. kalau dapat dalam lebih kurang gitu. tapi ini juga first time aku dngr ttg tukaran mata wang asing ke RM. makin maju jugak paypal sekarang

              • reply nuaeman ,

                • reply rohaizad ,

                  Sam – memang best pun :)
                  Taukey – maju dan menyenangkan kita.
                  Nuaeman – Ko selalu jual? Fuhhh… power siot ko nih :D

                  • reply nuaeman ,

                    • reply rohaizad ,

                      Takper… sikit-sikit lama-lama jadi bukit :D

                      • reply megat ,

                        sayangnya aku pernah verifies akaun paypal sebelum ini dan dapat beberapa payment yang tak banyak.

                        lepas tu aku tukar akaun tetapi tak boleh verified balik guna debit kad sedia ada.

                        nak tau juga formula buat duit di internet ni huhu.

                        megats entri yang terkiniHarga Minyak Dunia Turun! PM Dan TPM, Gimik Apakah!?

                        • reply rohaizad ,

                          The secret will be revealed… :)

                          • reply nuaeman ,

                            • reply sallikin@nikillas ,

                              langsung x megerti apa yang korang borakkan… (@.@)

                              sallikin@nikillass entri yang terkiniBayar Hutang Chepsmore

                              • reply taukey ,

                                rasanya tak boleh verufy guna kad debit yang sama megat. guna satu debit kad utk satu akaun jer. akaun lama dah tak boleh pakai ke?

                                hehehe. izad ko macam nak buat magic la pulak :D.

                                • reply samdaddycool ,

                                  cepat jad… aku nak masukkan usd berkarung2 dlm paypal aku…

                                  ‘show us the magic Jad!!!’

                                  samdaddycools entri yang terkiniI’m still fasting…

                                  • reply zool ,

                                    Cam best je.. Tapi paypal aku ada 1.87 je..
                                    Tak berapa best le kan..

                                    • reply catzer ,

                                      dah lama aku tak kuarkan duit direct guna debit card aku..kekekekek..nantilah boleh lah buat..skang aku bergaduh talak tiga dengan paypal sengal ni. Dah seminggu akaun aku dibekukan kerana security measures..sialan mana tah masukkan satu akaun banking southwest dlm akaun aku tu..mmg cilako..takde duir raya aku thn ni..so dok jerklah kat rumah.

                                      catzers entri yang terkiniHari Raya Dan Video Petronas

                                      • reply tivitune ,

                                        uiks. banyaknya..

                                        • reply Mohd Hafifi ,

                                          akaun paypal aku tak ley verified pasal aku guna al-rajhi..tp masih boleh terima duit..lepas dapat duit, aku transfer dlm akaun abg aku lak.. :-)

                                          • reply rohaizad ,

                                            tivitune – dulu aku punya Paypal cuma $0.13 jer. banyakkan membaca, itu jer kuncinya.

                                            hafifi – al-rajhi memang takleh verify paypal, cuma withdraw jer.

                                            • reply tivitune ,

                                              • reply rohaizad dot com » Dollar Amerika jatuh, itu maknanya durian runtuh! ,

                                                […] = RM3.546!!! Dalam catatan yang lepas, ringgit Malaysia berada pada paras 3.37456. Tapi sekarang ia telah membuatkan para pedagang mata wang asing gembira dengan senyuman yang […]

                                                • reply rohaizad dot com » Kadar tukaran matawang asing - juallah USD anda sekarang !! ,

                                                  […] ingatkah lagi kamu pada laporan nilai USD yang pernah diterbitkan di sini dan di sini suatu ketika […]

                                                  • reply FARID ISKANDAR ,

                                                    $ 5.99 USD dlm mata wang RM BRAPE YER??

                                                    • reply eyna ,

                                                      sy nak tahu mcmner pengiraan Tukar nilai
                                                      rm kepada YEN dan USD?
                                                      1 USD bersamaan berapa?
                                                      1 YEN bersamaam berapa?

                                                    • reply boss ,

                                                      tapi aku nyer akaun takde pun tunjjuk camni.. tunjuk usd je.. hrmm..

                                                      • reply crazeyfiz ,

                                                        kalau mata wang us 100 us pada masa sekrangnie ringgit melaysia jatuh berapa?

                                                      Leave a comment

                                                      • Follow saya!


                                                      • Facebook

                                                      • Instagram saya


                                                      • Hubungi