};?> rohaizad dot com » Sistem tukaran mata wang asing dari Paypal – baru!!!

By paddloPayday loans



Sistem tukaran mata wang asing dari Paypal – baru!!!

Catatan Rawak - Penulis: rohaizad - Kategori: Berita, Buat duit - Tarikh diterbitkan: September 17, 2008 online

paypalnewfeatures.gif

Baru tadi aku membuat pengeluaran di Paypal untuk $500 dollar (duit raya daaa…) dan aku agak terkesima dengan satu lagi sistem yang baru diperkenalkan oleh Paypal. Aku tak pasti sama ada aku orang yang pertama atau terakhir yang sedar akan hal ini, tapi yang pasti memang aku tak perasan akan perubahan tersebut. Tapi walau apa pun, sistem ini sebenarnya teramatlah bagus bagi semua pemegang akaun Paypal terutamanya bagi mereka yang menggunakan kad VISA debit. Apatah kalau pemegang akaun Paypal itu menggunakan kad kredit dalam pengeluaran dana masing-masing.

Dengan situasi kadar tukaran matawang asing yang memihak kita, aku percaya ini adalah masa yang sesuai untuk mengeluarkan semua dana yang ada dalam akaun Paypal. Jika boleh dikeluarkan setiap hari (terhad kepada USD500 sehari), maka keluarkanlah setiap hari. Jangan ditunggu lagi.

Mari kita kira berapakah kadar pertukaran mata wang asing USD berbanding Ringgit Malaysia:

i) RM1671.28 + RM16.00 = RM1687.28.
ii) RM1687.28 dibahagi dengan USD500 = 3.37456.

3.37456 !!!!
Agak bagus bukan?

Dipendekkan cerita, sekarang kita dah tak payah tunggu penyata bulanan dari bank untuk melihat berapa kadar USD di pasaran. Paypal telah memudahkan urusan harian kita dalam menentukan berapa banyak “caj” yang kita perlu bayar. Maksudnya, setelah kita bayar $5 kepada Paypal untuk caj perpindahan wang ke dalam kad kredit/VISA debit, kita boleh memeriksa berapakah caj yang akan diambil pula oleh pihak bank.

Caranya mudah sahaja iaitu dengan memeriksa jumlah wang kita yang ada selepas perpindahan (dalam gambar di atas nilainya ialah RM1671.28) dan tolakkan jumlah itu dengan jumlah wang yang akan dimasukkan ke dalam kad kredit/Debit Visa kita (jumlah akan tertera di penyata bulanan bank).

Adakah nilai kadar matawang asing ini berkait rapat dengan kes MUFLIS-nya Lehman Brothers?
Ermmmm… tentu sekali …!!!!!


Ingin beriklan? Maklumat lanjut di sini

Sudah 30 komen diberi. Giliran anda pula!

  1. seumur hidup aku, aku x pernah pun guna perkhidmata kad kredit dan seumpama dengannya.. Pay Pal pun x pernah guna.. Dan aku tidak pernah berurus niaga online.. Hurm…

    sallikin@nikillass entri yang terkiniBayar Hutang Chepsmore

  2. rohaizad said:

    Sallikin – woooiitttt.. dah pukul 3.00 pagi ni. Ko tak tido lagi ker?

  3. tgh buat proposal untuk mini projek microprocessor.. hehehe…

    sallikin@nikillass entri yang terkiniBayar Hutang Chepsmore

  4. rohaizad said:

    Laaa… dah pukul 4.30 pagi siot… ni sah macam aku.. sahur sambil buat kerja… ekekeke

  5. samdaddycool said:

    … oohh ..aku silap offer dlm Wc tadi.. rate sekarang USD$1 =rm3.37..!!!
    …aku tak perasan tadi… tapi nampak macam best!

    samdaddycools entri yang terkiniI’m in the Top 100 most famous Malaysian Bloggers

  6. taukey said:

    hehehehe. ada naik dan turun sekarang tukaran mata wang. tapi byk jugak la tu. kalau dapat dalam lebih kurang gitu. tapi ini juga first time aku dngr ttg tukaran mata wang asing ke RM. makin maju jugak paypal sekarang

  7. nuaeman said:

    Untung gak tukaran sekarang nih… cuma aku selalu jual jee.. :)

    nuaemans entri yang terkiniKejamnya Office Politics!

  8. rohaizad said:

    Sam – memang best pun :)
    Taukey – maju dan menyenangkan kita.
    Nuaeman – Ko selalu jual? Fuhhh… power siot ko nih :D

  9. nuaeman said:

    ko lagi power maa.. aku power root jee.. ngeh3
    Jual pun sikit-sikit..

    nuaemans entri yang terkiniKejamnya Office Politics!

  10. rohaizad said:

    Takper… sikit-sikit lama-lama jadi bukit :D

  11. megat said:

    sayangnya aku pernah verifies akaun paypal sebelum ini dan dapat beberapa payment yang tak banyak.

    lepas tu aku tukar akaun tetapi tak boleh verified balik guna debit kad sedia ada.

    nak tau juga formula buat duit di internet ni huhu.

    megats entri yang terkiniHarga Minyak Dunia Turun! PM Dan TPM, Gimik Apakah!?

  12. rohaizad said:

    The secret will be revealed… :)

  13. nuaeman said:

    hah bagus tu jad.. :) err.. ada pengeras kee?

    nuaemans entri yang terkiniKejamnya Office Politics!

  14. langsung x megerti apa yang korang borakkan… (@.@)

    sallikin@nikillass entri yang terkiniBayar Hutang Chepsmore

  15. taukey said:

    rasanya tak boleh verufy guna kad debit yang sama megat. guna satu debit kad utk satu akaun jer. akaun lama dah tak boleh pakai ke?

    hehehe. izad ko macam nak buat magic la pulak :D .

  16. samdaddycool said:

    cepat jad… aku nak masukkan usd berkarung2 dlm paypal aku…

    ‘show us the magic Jad!!!’

    samdaddycools entri yang terkiniI’m still fasting…

  17. zool said:

    Cam best je.. Tapi paypal aku ada 1.87 je..
    Tak berapa best le kan..

  18. catzer said:

    dah lama aku tak kuarkan duit direct guna debit card aku..kekekekek..nantilah boleh lah buat..skang aku bergaduh talak tiga dengan paypal sengal ni. Dah seminggu akaun aku dibekukan kerana security measures..sialan mana tah masukkan satu akaun banking southwest dlm akaun aku tu..mmg cilako..takde duir raya aku thn ni..so dok jerklah kat rumah.

    catzers entri yang terkiniHari Raya Dan Video Petronas

  19. tivitune said:

    uiks. banyaknya..

  20. Mohd Hafifi said:

    akaun paypal aku tak ley verified pasal aku guna al-rajhi..tp masih boleh terima duit..lepas dapat duit, aku transfer dlm akaun abg aku lak.. :-)

  21. rohaizad said:

    tivitune – dulu aku punya Paypal cuma $0.13 jer. banyakkan membaca, itu jer kuncinya.

    hafifi – al-rajhi memang takleh verify paypal, cuma withdraw jer.

  22. tivitune said:

    hehe. kene rajin membaca la lepas nih. huhu :)

    tivitunes entri yang terkiniUpin dan Ipin – Episode 11: Lailatul Qadar

  23. [...] = RM3.546!!! Dalam catatan yang lepas, ringgit Malaysia berada pada paras 3.37456. Tapi sekarang ia telah membuatkan para pedagang mata wang asing gembira dengan senyuman yang [...]

  24. [...] ingatkah lagi kamu pada laporan nilai USD yang pernah diterbitkan di sini dan di sini suatu ketika [...]

  25. FARID ISKANDAR said:

    $ 5.99 USD dlm mata wang RM BRAPE YER??

  26. eyna said:

    sy nak tahu mcmner pengiraan Tukar nilai
    rm kepada YEN dan USD?
    1 USD bersamaan berapa?
    1 YEN bersamaam berapa?

  27. rohaizad said:

    Sila rujuk di laman web http://www.xe.com. Thanks.

  28. boss said:

    tapi aku nyer akaun takde pun tunjjuk camni.. tunjuk usd je.. hrmm..

  29. crazeyfiz said:

    kalau mata wang us 100 us pada masa sekrangnie ringgit melaysia jatuh berapa?

  30. rohaizad said:

    Boleh cek di sini http://www.xe.com

CommentLuv badge