dollar.jpgMasih ingatkah lagi kamu pada laporan nilai USD yang pernah diterbitkan di sini dan di sini suatu ketika dahulu?

Nah… sekarang nilai dan kadar tukaran matawang asing semakin memihak kepada kita. Maksudnya, jika kita mempunyai USD di dalam Paypal ataupun di mana-mana sekalipun, ini adalah masa yang paling sesuai untuk kita menjualnya. Benar, nilai USD yang sedang meningkat sekarang ini semakin menghampiri kepada nilai TAMBATAN RINGGIT yang pernah di`SET`kan oleh Dr Mahathir pada waktu George Soros memanipulasi kadar matawang dunia iaitu 3.80.

Kepada mereka yang telah cash out`kan wang Adsense mereka, pasti mereka sudah rasa betapa ‘sedap’nya nilai conversion hasil dari pertukaran USD ke Ringgit Malaysia kerana aku juga tidak terkecuali dari merasai nikmat hasil dari kelemahan Dollar Amerika itu petang semalam.

Agak terperanjat juga apabila aku cash`kan adsense aku yang tidak seberapa petang semalam di BSN Cawangan Larkin. Nilainya tidaklah setinggi mana iaitu USD135.15 tetapi apabila ditukarkan ke RM, ianya hampir mencecah RM500!!!

adsense_february_earning_2009.gif

Sekali lagi, juallah dollar Amerika kamu sekarang sebab ianya memang berbaloi untuk dilakukan!!
Jual… jual… jual…. !! :D

About the Author:

.

 

38 Comments

  1. AmirMohamad / March 3, 2009 at 9:04 pm /Reply

    errr..ringgit kita sekarang tengah lemah..pakej rangsangan untuk us baru je disalurkan..jadi dollar sekarang sedang mengukuh..aiseh men…

  2. taukey / March 3, 2009 at 9:32 pm /Reply

    Aku pun perasan yang pertukaran mata wang kita dalam lingkungan RM3.69. Tu dua tiga hari lepas rasanya. Hari ni tak periksa lagi. Tapi kalau dapat macam gambar atas tu lepas bayar bulan kereta

  3. rohaizad / March 3, 2009 at 9:43 pm /Reply

    AMIR – Jual cepat.

    TAUKEY – Ermmm. takleh tunggu lagi. Memang kena jual.

  4. KNizam / March 3, 2009 at 11:10 pm /Reply

    aku nak tengok camner bnm nak react nanti. hehe :)

    KNizams entri yang terkiniMalaysia Memerlukan Rancangan Cuti-Cuti Malaysia & Jalan-Jalan Cari Makan Yang Berkualiti Lah !

  5. hazman aka species1980 / March 3, 2009 at 11:19 pm /Reply

    Alahai….saya baru nak belajar buat duit secara online…nampaknya buat masa nie dapat tengok sahabat2x jual je laa

  6. rohaizad / March 4, 2009 at 1:03 am /Reply

    KNIZAM – BNM nak react pun takleh sangat kot. Sebab kita dah ada tambatan ringgit.

    HAZMAN – Takper… pelan-pelan. Slow and steady. Mesti boleh punya.

  7. |1f34|-|1r3 / March 4, 2009 at 1:54 am /Reply

    jangan risau…lepas ni confirm turun lagi..tp aku rasa tak lama diorang akan tambat nilai ringgit pada dollar lagi…hohohohoho…so lama jugak la dpt merasa…

  8. Pokjat / March 4, 2009 at 8:18 am /Reply

    Wah2!Kene cashout cepat2 nih!Rejeki jangan ditolak!Aku pun ingat nak cashout harini la jad,semalam g western cni offline lak.Tangan dah gatal ney haha

  9. motokriss / March 4, 2009 at 9:44 am /Reply

    bro,
    Thanks sebab luangkan masa ngan aku petang semalam.
    ko telah membuka minda aku tentang blogging.thanks a lot.

    p/s: aku dah jumpa idol aku untuk IM… hehehhe

  10. aleh49 / March 4, 2009 at 10:24 am /Reply

    tul la..smlm tgk berita kul 1.30…
    tukaran matawang 1usd=rm3.76 sen kalo xslap..

    aleh49s entri yang terkinimesti tengok..60 Most Wanted Photoshop Tutorials, Brushes, .PSDs and Resources

  11. nuaeman / March 4, 2009 at 12:40 pm /Reply

    tak lama jadi 3.80 laa tu… emm untunglaa siapa-siapa yang dapat usd nih.. huhu..

  12. rohaizad / March 4, 2009 at 12:43 pm /Reply
  13. pakdi / March 4, 2009 at 12:49 pm /Reply

    makin mahal la pulak nak beli barang / produk / servis dalam USD

    hohohoho

  14. rohaizad / March 4, 2009 at 1:07 pm /Reply

    PAKDI – Dua pihak akan terlibat. Setiap apa yang berlaku di dunia ini, salah satu pihak akan mendapat keuntungan daripadanya. Dan salah satu pihak lagi akan mengalami kerugian.

    Even kalau orang yang kita sayang meninggal sekalipun, akan ada orang yang akan mendapat keuntungan daripadanya.

    Contohnya, penjual insurans nyawa :)

    * Bagi usahawan internet, inilah masa untuk mereka cairkan semua dollar dan buat simpanan dengan bijak.

  15. AmirMohamad / March 4, 2009 at 3:02 pm /Reply

    Setengah pelabur masih lagi tunggu dan lihat..Malaysia dah pun mansuhkan sistem tambatan ringgit sejak 2005..jadi nilai kejatuhan ringgit mungkin akan mencapai rm4 sedollar..akhbar hari ini dah terangkan..Tiada alasan untuk tambat RM kerana puncanya memang dari pengukuhan nilai dollar..bukan kelemahan dollar..dan kejatuhan matawang untuk negara lain turut mengalaminya..

  16. Richie / March 4, 2009 at 7:06 pm /Reply

    adeyhh… harap2 hujung bulan ni dpt lagi kadar mcm ni..huhu

  17. rohaizad / March 4, 2009 at 7:20 pm /Reply

    AMIR – Betul tu. Aku setuju yang kejatuhan ringgit mungkin akan mencapai RM4. Pak cik kayo!!

    RICHIE – Hahahahah.. betul-betul…!

  18. shah / March 4, 2009 at 7:49 pm /Reply

    klu tukar 1.95sen jd brpa ringgit ye?,hehe

  19. Mohd Safuan / March 4, 2009 at 10:04 pm /Reply

    bestnye..tapi saya xde duit dalam usd dollar lagi..boleh bro rohaizad gtau, camne nak tau waktu bile sesuai keluarkan duit usd dollars, utk dapatkan tukaran mata wang lebih tinggi..

  20. rohaizad / March 4, 2009 at 10:20 pm /Reply

    SAFUAN – Boleh cek kat http://www.XE.com

  21. fadil / March 4, 2009 at 11:36 pm /Reply

    Wow! masyuk lagi. Kamu cash’kan adsense ni untuk bulan Januari ke? tq..

  22. titan / March 5, 2009 at 9:37 am /Reply

    hoho. cek shareasale aku pun sudah clear. Memang dapat lebih daripada yang sepatutnya. HOho..

    [rohaizad : ni memang kena belanja aku nih!]

  23. KampungBoy / March 5, 2009 at 12:30 pm /Reply

    Kalau yang ebay mmg londeh poket sluar ngn conversion skang nie…..arap2 biarla…up lagi

  24. alone / March 5, 2009 at 2:53 pm /Reply

    ugh.. sikit lagi nak keluar.. (payment)

    semoga dia naik lagi. Amin.. huhu

  25. izzat / March 5, 2009 at 3:37 pm /Reply

    kalo transfer dari paypal pun akan ikut rate ni jugak ke? kalo ye..bagus neh..boleh transfer masuk akaun..huhu

  26. rohaizad / March 5, 2009 at 5:17 pm /Reply

    Kalau ikut Paypal, dia akan tunjukkan rate dalam RM sebelum kita confirmkan withdraw kita tu. Ramai yang tak perasan feature yang Paypal sediakan ini.

  27. zool / March 5, 2009 at 5:34 pm /Reply

    Ala paypal aku ada US10 je….
    Adsense baru 25.00 camne nak merasa kenikmatannya,…. Wargh!@!

  28. Syuxx / March 5, 2009 at 7:19 pm /Reply

    aku bulan lepas haritu dah cashout Google Adsense via WU.
    jumlah dalam $130++ camtu dan memang dapat RM500 lebih.
    tu baru masa rate RM3.6
    yang ni tak tahu lagi lah. hehe

  29. j_hafiz / March 6, 2009 at 10:11 am /Reply

    aku ade USD101.00. stakat aku check skrg ni ni rate dia 1 USD = 3.7271 MYR . ada harapan nak naek agi ke? mm… btul k ko pkir leh naik smpai RM4? kayo la rakyat mesia yg ado USD…

    j_hafizs entri yang terkiniFree E-Books from Raja Kamil (RK)

  30. Pingback: rohaizad dot com » USD1000.00 dalam masa 13 hari.

  31. kita / March 15, 2009 at 4:32 pm /Reply

    so waktu sekarang tak sesuai ler…beli paypal kan

  32. Hitomi Ai / October 3, 2009 at 8:18 pm /Reply

    minta bantuan :( , macammana nak masukkan wang dari maybank ke paypal ? saya tak pernah buat benda ni seumur hidup , saya nak membayar something melalui paypal pun saya tak tahu , 4.95USD,berapa nilainya dalam RM ?

  33. hamka / November 20, 2009 at 9:08 pm /Reply

    minta bantuan…

    apa yang perlu dilakukan kalau saya bawa cash dlm jumlah yang banyak cth:$300,000.00 pound sterling semasa diluar negara then saya nak bawak ke malaysia, so apa yang perlu saya lakukan. terima kasih, harap dpt balas

    • rohaizad / November 21, 2009 at 8:41 am /Reply

      Hamka,
      Kenapa tidak diconvertkan dulu ke travel cheque?
      Rasanya itu lebih mudah.

      Atau satu persoalan lagi, kenapa tidak di masukkan ke dalam bank dan kemudian di withdraw semula?

  34. ayamas / December 17, 2009 at 1:01 pm /Reply

    kalau $129.99 sama dgn brape ringgit??

  35. ayamas / December 17, 2009 at 1:03 pm /Reply

    aku x de duit dollar cmne nak jual??

  36. Pieka / May 27, 2010 at 9:08 pm /Reply

    nak tnya klu 81usd tukar dengan wang ringgit Malaysia bapa ye??
    tlg bls…
    sekian terima kasih…

  37. sari / May 30, 2011 at 11:45 pm /Reply

    saya nak tanya mcm mANA nak tukar duit malaysia ke indonesia….di mana siapa kita nak bagi n bagai mana nak dapatkan tukaran tersebut…..

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>