rohaizad dot com

Langkah mengeluarkan duit dari Paypal menggunakan Maybank Visa debit card.

paypal-logo.jpg

Ramai yang email bertanyakan bagaimanakah cara untuk mengeluarkan duit (US dollar) yang ada di dalam akaun Paypal kita di US sana dengan menggunakan Maybank Visa Debit Card.

Ada yang agak kurang yakin kerana takut akaun Maybank kita di godam dan bermacam-macam lagi.

Bagi yang kurang berkeyakinan dalam hal sebegini, luangkan sedikit masa dalam 5 minit untuk membaca catatan kali ini.

Sebenarnya tidak ada perbezaan antara mengeluarkan wang Paypal melalui Maybank Visa Debit Card dengan bank card yang lain.

Jika ada yang pernah withdraw US dollar dengan menggunakan Public Bank Debit Card, caranya sama. Jika ada yang menggunakan Al Rajhi Visa Debit Card… caranya pun sama juga.

Tetapi dakwaan yang mengatakan “BAHAYA” untuk menggunakan Maybank Visa Debit Card bersama-sama Paypal adalah tidak betul sama sekali kerana ia bukanlah disebabkan oleh Paypal. Malah Paypal tidak ada kena mengena dalam ini cerita ….

Sebetulnya “BAHAYA” itu datangnya dari kealpaan kita sendiri. Selagi kita tidak memberikan kata laluan dan access sulit akaun Maybank kita pada orang lain, selagi itulah akaun Maybank kita akan selamat (sila dapatkan tips-tips dari web Maybank untuk memahami aktiviti “phishing” dengan lebih details).

Jadi bagaimanakah caranya untuk mengeluarkan duit dari Paypal menggunakan Maybank Visa debit card?
Berikut adalah langkah-langkahnya:


1. Sila isi dan aktifkan dahulu data Maybankard Secure Online Shopping Registration kamu.

2. Login ke dalam akaun Paypal dan “add” card Maybank ke dalam akaun Paypal (rujuk pada menu di sebelah kanan akaun Paypal kamu).

3. Pastikan Paypal menerima Maybank Visa Debit Card anda dengan sah. Jika sah, bermakna Paypal akan tolak sebanyak $1.95 dari akaun Maybank kamu.

Ini adalah langkah yang paling penting sekali untuk kamu lakukan kerana Paypal akan memulangkan semula $1.95 ini pada kamu HANYA JIKA kamu mengembalikan semula EXPUSE PAYPAL 4 digit yang mereka hantar ke dalam Maybank2u kamu.

Dengan memulangkan EXPUSE PAYPAL 4 digit ini, maka dengan rasminya kamu sudah boleh menggunakan Maybank Visa Debit Card untuk mengeluarkan wang US dollar kamu.

4. Langkah seterusnya, sila login semula ke dalam akaun Maybank2u kamu (dalam masa 24 jam). Apa yang kamu akan lihat nanti ialah satu lagi “menu baru” akan muncul di bahagian navigation. Menu baru tersebut ialah “Debit card history“.

5. Klik pada menu tersebut dan kamu akan lihat 4 nombor di bahagian yang telah aku merahkan. Itulah EXPUSE 4 digit yang diberikan oleh Paypal:


wirthdraw-melalui-maybank.gif

6. Copy EXPUSE 4 digit number tersebut. Sekarang, login semula ke dalam akaun Paypal kamu dan klik pada link di sebelah kanan Paypal kamu untuk membuat pengesahan. Masukkan EXPUSE 4 digit kamu di dalam kotak yang disediakan.

7. Selepas ia dimasukkan, maka dengan serta merta kamu sudah boleh withdraw duit Paypal kamu ke dalam Maybank2u. Aku baru sahaja tadi mencuba servis ini.

Jadi dengan rasminya, sekarang aku ada 2 debit card (AlRajhi Visa Debit Card dan Maybank Visa Debit Card) yang aku boleh gunakan untuk mengeluarkan duit dari Paypal. Beginilah screenshot yang akan kamu lihat jika kamu mempunyai lebih dari 1 kad di dalam Paypal:


withdraw-via-maybank.gif

8. Pilih salah satu dan baru sebentar tadi, aku memilih Maybank Visa Debit Card yang berakhir dengan 1669 untuk tujuan “percubaan withdraw” dan ternyata memang Paypal telah menerima kad Maybank untuk tujuan pengeluaran wang. Yaaayyy !!

9. Cuba perhatikan betul-betul pada gambar di bawah. Semalam aku add card Maybank aku (05 August 2009) ke dalam Paypal. EXPUSE number telah pun aku dapat hari ini sekaligus aku buat pengeluaran sebanyak USD70.00.


withdrawal-process.gif

Jadi jika ada yang semalam telah add card mereka, hari ini dah boleh buat langkah yang telah aku sediakan (Alang sudah berjaya add card Maybank dia semalam, so hari ini dia dah boleh membuat pengeluaran… (Alang, KFC satu!!!)


withdraw-via-maybank-2.gif

10. Sekarang semuanya sudah selesai. Tapi sebelum itu, jika ada yang bertanya bilakah $1.95 itu akan dipulangkan oleh Paypal…. sila tunggu dalam masa 24 jam. Mudah sahajakan?

Diharapkan tips dan guide di atas dapat membantu. Selamat berblogging !!! :D

rohaizad

.

  • reply Nash ,

    Mantap bro !
    penjelasan bro mmg banyak membantu.
    Hari ni nak try buka langkah baru utk tahun 2010
    Ada problem nti akan dikongsi di sini dan harap bro akan sentiasa friendly utk membantu

    Bro, mmg banyak pahala ko dapat :-)

    • reply dinsblog ,

      baru jer register tadi…dan sucessful..cuma tak add dalam paypal lagi sebab sekarang ni transfer ke current account jer..tapi kad nie berguna bila nak verify in case card yg lain dah terminate.

      • reply sharena ,

        salam, bang nak tanya…
        saya dah register paypal, sekarang ni masalahnya, ada website affiliates yang minta no akaun paypal untuk salurkan komisen saya. tapi saya tak jumpa lah no akaun paypal saya?

        • reply rohaizad ,

          Sharena,

          No akaun Paypal kita ialah email yang kita gunakan sebagai USERNAME untuk login ke akaun Paypal kita sendiri.

          :)

        • reply Unlimited Web Space ,

          Thanks Bro.

          Baru saja verified debit card dalam akaun Paypal…takde problem !

          • reply baha ,

            tima kasih dengan penerangan bergambar yang bro bagi.. sy akan cuba malam nanti.:D

            • reply Bagaimana Nak Keluarkan Duit Di Paypal Ke Bank Tempatan? | RAZILZAINI DOT COM ,

              • reply Jamhuri ,

                Salam.. sy ingin bertanyakan bagaimana bisnes di internet seperti yg bro rohaizad bt.. sy berminat untuk menceburi, ttpi memerlukan bimbingan oleh yang pakar..

                • reply rohaizad ,

                  Lebih kepada blogging sebenarnya (www.seminarblogging.com). Thanks :)

                • reply Din ,

                  Salam, mcm mana cara nak buka akaun paypal step by step ? Nak pilih akaun ape, personal ke ? Sorry saya masih baru ni…verify tu apa maksudnya ?

                  • reply hakim ,

                    bro sy nk tanya ..blh x bro bt guide step by step..dari awal hgga akhir mcm mana caranya nk buat debit card mybank ni..?lpas2 nk tanya klu sy nk membeli secara online blh ker debit card ni digunakan?

                    • reply rohaizad ,

                      NAk buat debit card?

                      Dik, pergi sahaja Maybank dan cakap nak buat, mereka akan layan punya. :)

                      • reply hakim ,

                        bro rohaizad jual x point paypal?klu ade nk beli…nk guna utk beli brg online…klu ade leh kasi info sket cam ne nk mula2 nk start mgunakan paypal tuh….

                    • reply AZANA 24×7com » Blog Archive » Withdraw Paypal Using Maybankard Visa Debit ,

                      […] a few minutes after reading a post on how to withdraw money using Maybank Visa Debit Card by  rohaizad dot com (url given by alang). Very useful and helpful Malay post . So I thought of writing it in english […]

                      • reply rose ,

                        Nak tahu, boleh ke kalau kita nak add fund dr debit kad ke paypal?

                      • reply nash ,

                        nak penjelasan, ada kad mol dah team up ngan paypal baru , lagi senang kot,en rohaizad boleh komen….

                      • reply ZulAswadi ,

                        nice info bro..
                        tengah berkira2 untuk
                        buka akaun paypal..:)

                        • reply avi ,

                          nak tanya.. kenapa pada withdraw funds saya amountnya pada malaysia ringgit, bukannya usd dollar. seperti yang bro tunjjukkan diatas cara nak transfer ke bank malaysia.

                          • reply aizuddin ,

                            bro..earning google adsense tak boleh transfer masuk dalam akaun paypal eh?

                            • reply hazrul ,

                              saya umur 16thn, tahun dpn msuk 17thn, bleh ke dpt kad visa? dah la sy buat jualan online guna paypal…

                              • reply anis ,

                                salam awak

                                Napa bile sy nk add debit card sy die asyik kata card have been denied..

                                sy x paham la

                                • reply Ucapan Selamat Hari Raya & FREE USD1 ,

                                  […] Kalau korang ada Maybank Debit kad yang terbaru yang ada logo Visa tu, korang boleh baca Langkah mengeluarkan duit dari Paypal menggunakan Maybank Visa debit card […]

                                  • reply AWAS!!Pengguna Kad Debit Visa Maybank… ,

                                    […] Langkah mengeluarkan duit dari Paypal menggunakan Maybank Visa debit card […]

                                    • reply wan94 ,

                                      terima kasih atas infonya…hrmm bro nk tanya ni macammana nak tau email paypal kita? Nak tengok kat mane ye?
                                      Harap bro bole tolong

                                      • reply rohaizad ,

                                        email Paypal kita adalah username Paypal kita sendiri.

                                      • reply aboot ,

                                        Kalau nama dalam akaun paypal kita tak sama dengan nama dalam akaun bank yang kita nak withdraw,ada maslah tak tuan… :)

                                        • reply zeera ,

                                          salam bro, nk tanya brkaitan paypal…selain maybank, bank apa lg yg bleh guna paypal? klau maybank mmg kena kad yg ada buah ceri tu yer? klau kad lama kaler kuning hitam tu bleh x?

                                          Leave a comment

                                          • Langgan!

                                            Isikan email anda pada kotak di bawah untuk entri terkini:





                                          • Facebook

                                          • Instagram saya


                                          • Hubungi