Ini adalah teknik terbaru Scammer Laknatullah yang berjaya menerobos ke kotak email aku semalam.

Dalam email tersebut, terdapat satu perkara yang membuatkan aku dan mungkin juga orang lain hilang BERIBU DOLLAR USD dalam masa seminit sahaja.

Yang menariknya mengenai penipuan/scam ini ialah TEKNIK SERAMPANG DUA MATA yang digunakannya.

Aku sendiri hampir tidak perasan kerana scammer ini telah meletakkan link “billing@godaddy.com” dibahagian atas email tersebut. Kebetulan, aku baru sahaja membeli 4 lagi domain sebelum itu.

Email scam ini agak lain dengan email scam yang pernah aku terima sebelum ini. Kalau sebelum ini sekali imbas je dah tahu itu adalah scam email tetapi kali ini, it’s too goo to be true.

Tiada apa yang perlu aku syaki kerana emailnya sungguh cool untuk di baca. Siap ada transaction details lagi.. ahahahah. Tak percaya, sila lihat di screenshot di bawah:

scam-email

Tapi seperti biasa, apa sahaja link yang kita terima terutamanya yang melibatkan pembayaran… haruslah di selidiki dulu satu persatu. Kali ini, emailnya memang tak tentu arah langsung. Nak gelak pun ada sebab buruk benor nama laman web scam yang dia gunakan. Cuba perhatikan screenshot ini:

scam-email-2

Oh yaa… baru tadi aku cek sekali lagi laman web tu dan syukur, Google telahpun klasifikasikan web tersebut sebagai “Suspected fishing site!”. Maknanya dah ada orang report kat Google akan email ini. Kalau tidak, memang sebijik betul laman web phishing mereka dengan homepage Paypal.. pheewww!

Biasalah.. dia berani gunakan nama Godaddy, so lagilah senang untuk pengguna Godaddy buat report. Memang dia cuma state $12.05 je dalam email tu tapi ONCE bila kita dah letak username dan password untuk login di laman web phishing mereka, alamat HABISLAH SEMUA FUND dalam Paypal kita akan disedutnya…. KERING!!!

Sekelip mata jer fund kita dalam Paypal itu akan hilang sebab mereka terlalu pantas. Maksudnya katakanlah selepas kita tersedar yang kita telah tertipu, then kita hendak menukar password at that time jugak… itu pun dah tak sempat dahhh….. dah terlambat !!

Jadi berhati-hatilah apabila terima sebarang email PEMBAYARAN/PEMBETULAN/PENGISIAN USERNAME & PASSWORD lebih-lebih lagi bila melibatkan Paypal.

hotmail

Oh ya… jika kamu adalah pengguna @hotmail.com, @msn.com and @live.com, TUKARLAH password kamu kerana lebih dari 10,000 email telah di godam passwordnya kemudian di paparkan secara public 2 hari lepas. Adakah kamu salah seorang daripadanya?

Tapi kalau katakanlah kamu tidak boleh access email Hotmail kamu, ini adalah 2 situasi yang sedang kamu hadapi:

1. Email kamu memang telah di hacked (digodam)… nothing can do.
2. Email kamu sedang dapam proses “RESCUE” kerana Windows telah “blocked” semua email yang dikenalpasti telah di hacked untuk tujuan keselamatan.

Kalau kamu berada dalam situasi 2, itu kira okay lagi… tapi kalau kamu dalam situasi 1, adalah lebih baik jika kamu tukar semua password program/account online yang ada salinannya dalam akaun email Hotmail kamu. Sebab mungkin semua data kamu akan di guna pakai dengan selambanya oleh 3rd party (pihak ketiga). Bukan itu sahaja, ini juga bermakna semua data sulit email juga telahpun di hacked… adehhhh

p/s: Berhati-hati ya… apa pun, email Yahoo! dan GMail tidak terlibat dalam peristiwa malang ini.

About the Author:

.

 

75 Comments

  1. wanmus / October 7, 2009 at 8:13 am /Reply

    apa-apa email dapat pun, perlu selidik dulu.sekaarang susah nak percaya sikit

    • rohaizad / October 7, 2009 at 8:19 am /Reply

      Sikit?
      Bukan sikit lagi dahh… skang dah banyak!

      • Pokjat / October 9, 2009 at 2:22 pm /Reply

        Pergh…aku pun pernah hampir terkena cenggini..nasib baik ko jad haha

  2. siti / October 7, 2009 at 8:20 am /Reply

    uis, jd orang kedua y komen pg nie, ye ye, yup must be beware in anyware.

    • rohaizad / October 7, 2009 at 8:23 am /Reply

      Rasanya dah ramai yang terkena.. entah berapa RATUS RIBU DOLLAR lah yang scammer ni dapat. Bayangkan kalau dalam Paypal kita ada USD5000?

      Itu seorang, kalau 100 orang…?

      p/a: sekali dia blast scam email ini, berjuta orang akan dapat…

      • siti / October 7, 2009 at 8:46 am /Reply

        uis, smpi mcmtu sekali yer bro ijad, almaklumlah aku ni buta n picek ttg dunia blogging ni.
        ni dh mcm rompakan besaran2 dlm dunia siber ni, mcm ni blh detect x sapa y pnya angkara n dlh kna tgkp x si penyamun tarbus tu?

        • rohaizad / October 7, 2009 at 8:49 am /Reply

          Yup, tapi bukan senang nak tangkap diaorang ni.. dari Cyvcer Cafe pun diaorang boleh buat… ramai sungguh hacker +scammer kat dunia internet ni.

          • siti / October 7, 2009 at 9:21 am /Reply

            owh, kesimpulannya, pokok pangkalnye diri kte sendiri lh yer, jgn main redah jer, persiapkn diri dgn ilmu pengetahuan agr x tperdaya dgn pkra2 y actly blh dielakkn spt ni. Ok, thnks 4 d’infrmtn yer bro ijad.

            • rohaizad / October 7, 2009 at 10:09 am /Reply

              Sama-sama .. no problem.

          • aizat kamal / October 7, 2009 at 11:36 am /Reply

            memang phisher selalu akan wat kat pc laen…
            takot kena track IP address…
            kalo wat kat pc sendiri, kejap ja computer audit
            track n kejap ja kena tangkap…

            kat luar sana cyberlaw lagi detail…

            • rohaizad / October 7, 2009 at 9:22 pm /Reply

              Ermm… licik betul diaorang nih.

  3. azran / October 7, 2009 at 9:08 am /Reply

    bagus ijad…satu lagi pendedahan eksklusif!

    • rohaizad / October 7, 2009 at 10:11 am /Reply

      Harap dapat ambil perhatian sebab email adalah satu tempat yang tidak kurang pentingnya dengan mesin ATM :)

  4. Mari Buat Blog / October 7, 2009 at 9:14 am /Reply

    hehe..aku pn tak tahu apsal lama aku dh tak dapat email scam ni…ni mesti mamat scam ni dh whois domain ko ni…lepas tuh dia antar email kat email account ko yg ada kat whois tuh…ada kebijaksanaan sedikit di situ..tp masih banyak benda perlu dibaiki..hehe

    • rohaizad / October 7, 2009 at 10:11 am /Reply

      Mungkin juga… sebab cara dia lain … nasib baik tak terpedaya semalam :D

  5. samdaddycool / October 7, 2009 at 9:18 am /Reply

    Kena berhati-hati… jangan login daripada link yang dihantar melalui emel. paypal, maybank selalu ingatkan.. Memang kalau nak login, kena melalui website sebenar. hanya confirm subscription sahaja yang boleh buat melalui email link.

    • As / October 7, 2009 at 9:46 am /Reply

      Betul-betul…setakat nie aku x pernah lagi dpt email untuk paypal…tp untuk maybank mmg banyak sgt..tp nasib baik maybank still kena isi TAC yg di hantar ke HP..so, sape yg bijak, masih boleh selamatkan diri kalau dah terklik link kat email. Kalau paypal, mmg lebur mcm tu aje la kot…huhu

  6. motokriss / October 7, 2009 at 9:40 am /Reply

    Nice entry bro.
    Macam gini rupanya cara diaorang menipu.
    Jadi lepas nih aku kena lebih berhati-hati..
    eh bukan aku sahaja.. kita semua mesti berhati-hati apabila menerima email terutama yang melibatkan transaksi dan juga maklumat penting tentang akaun $USD$ kita.

    • rohaizad / October 7, 2009 at 10:12 am /Reply

      Betul… betul… lagi satu, janganlah simpan USD yang banyak dalam Paypal. Cukup jer USD500, withdraw terus…

  7. Pingback: Scam menggunakan go daddy | hisamnaza dot comology

  8. zuzila / October 7, 2009 at 9:59 am /Reply

    salam

    saya pun banyak dapat dalam inggu ini.email macam ni.kena berhati-hati

    • rohaizad / October 7, 2009 at 10:13 am /Reply

      Setuju bro..memang kena berhati-hati selalu… :D

  9. safwanhussin / October 7, 2009 at 10:21 am /Reply

    Aku yang takde duit ni taknak pulak diorang emel yer.

    • rohaizad / October 7, 2009 at 10:25 am /Reply

      Safwan, dia macam tau-tau je kalau orang tu ada duit kat Paypal atau tidak ye… ahahahah

  10. hafiz / October 7, 2009 at 10:24 am /Reply

    thanks a lot bro ijad utk pendedahan eksklusif nie..hampeh tul scammer2 nie..pe2pun..kite kene sentiasa selidik dulu,jgn panik,lau x..hbisla duit titik peluh kite kene sedutttt..tq bro ijad..

    • rohaizad / October 7, 2009 at 10:27 am /Reply

      Maunya tidak.. pagi ini tengok ada USD1000= RM4500.00, tengah hari tengok satu sen pun takdak… meraung le jawabnya.

  11. dr.aku.la / October 7, 2009 at 10:56 am /Reply

    kadang2 diorang bukan kejar duit je.
    diorang skrg byk curi identity kita.
    kalau duit hilang boleh cari balik.
    kalau identity??

    • rohaizad / October 7, 2009 at 10:59 am /Reply

      Itu lagi bahaya woo…

  12. Shukor / October 7, 2009 at 11:10 am /Reply

    Terima kasih atas peringatan bro Ijad ni. Memang zaman sekarang ni, orang asik nak menipu ajer…

    • rohaizad / October 7, 2009 at 12:24 pm /Reply

      Dah namanya pun penipu.. itulah kerjanya. Tapi kita pulak jangan sampai tertipu. Naya jer nanti.

  13. Kobot / October 7, 2009 at 11:11 am /Reply

    Macam2 la cara orang nak tipu, ‘mereka’ semakin bijak dalam tipu-menipu ni..

    • rohaizad / October 7, 2009 at 12:23 pm /Reply

      Semakin hari, semakin banyak pendedahan yang kita perlukan untuk mengelakkan perkara sebegini terjadi pada diri kita.

  14. Pemburu Impian / October 7, 2009 at 11:29 am /Reply

    Assalamualaikum Tuan Rumah.

    Terima Kasih (daun keladi) atas perkongsian yang bermanfaat ini.

    Assalamualaikum.

    • rohaizad / October 7, 2009 at 12:22 pm /Reply

      Wa’alaikumussalam…

  15. galut / October 7, 2009 at 11:30 am /Reply

    Ya..ya..baru aku perasaan slepas masuk blog bro.kita ni,tadi pagi aku login ke gmail ac,aku kena suruh tukar pw padahal kebiasaanya tdk, so saya terus teringat kes waktu paypal aku kena hack sekitar bulan feb,09 dulu,sakit jugalah kena kacau dgn hantu hackers ni…trima kasih juga dgn isu bro.jad pagi ni..sekurang-kurangnya mengingatkan kita selalu waspada…

    • rohaizad / October 7, 2009 at 12:21 pm /Reply

      Jangan sesekali terklik dan masukkan info yang dikehendaki… jangan sampai nasi menjadi bubur… :(

  16. Aqif / October 7, 2009 at 11:39 am /Reply

    Salam bro..
    Thanks for the information.
    Memang banyak betul kejadian scam ni.
    Ada member pernah ke hack RM2000+ dalam akaun maybank pasal kes ni.
    Saya juga hampir terjerumus dalam penipuan ni.Nasib baik perhatikan link dia sebelum klik.

    • rohaizad / October 7, 2009 at 12:20 pm /Reply

      Memang betul… kalau Maybank scammer, lagi mudah untuk dia tipu rakyat Malaysia. Rakyat Malaysia ni sebenarnya masih lagi kurang pendedahan mengenai scamming nih…

  17. aizat kamal / October 7, 2009 at 11:41 am /Reply

    memang bahaya gila kes2 camni…

    dari statsitik, hanya 44% kes dapat kenalpasti
    kerugian…
    tu pon dah $ 456 juta in aggregate…

    • rohaizad / October 7, 2009 at 12:19 pm /Reply

      Fuhh.. siap ada statistik sekali. Tapi banyak giler duit yang dah kena sedut! Kena take cautions.

  18. Jmay / October 7, 2009 at 12:01 pm /Reply

    hohho..bahaya tul..ni mesti kes nak kaya cepat nih..orang len penat2 isi paypal ngan duit halal..dia senang2 lak nak kebas..ish2..so it worth to take some time upgrading our online password to become more stringent :)

    • rohaizad / October 7, 2009 at 12:17 pm /Reply

      Itu sudah pasti… sebab lebih tinggi security yang kita implement, lebih selamat duit kita :)

  19. Mantra / October 7, 2009 at 1:50 pm /Reply

    Salam,

    Banyak jugak la dapat email SPAM yang hampir tertipu, lagi-lagi email pasal MAybank2u. Tapi Alhamdulillah masih lagi terselamat. Tergelak pun ada sebab tak pernah pun daftar Maybank2u…

    • rohaizad / October 7, 2009 at 9:15 pm /Reply

      Mendaftar M2U itu perlu.. sangat-sangat perlu. Tetapi kita kena selalu alert tentang sumber email yang datang. Itu saja.

    • zool / October 9, 2009 at 10:19 am /Reply

      Betul2.. kalau ada ATM cepat2 daftar maybank2u..
      jgn ada org lain yg daftarkan maybank2u kita…
      rasa penah dengo kes org kampung tak penah guna mb2u alih2 duit lesap ke indon guna mb2u..

  20. alone / October 7, 2009 at 1:57 pm /Reply

    keji, keji dan keji.

    pernah hampir terkena. huh. sometimes technology makes human in vain.

    • rohaizad / October 7, 2009 at 9:13 pm /Reply

      Aku sokong… sama juga dengan mereka yang suka main blackhat. Mengambil jalan mudah.

  21. Wizurai / October 7, 2009 at 4:34 pm /Reply

    sekali tgk memang cam boleh percaya je…
    sebabnya ada nama paypal dan godaddy yg selalu ko guna…
    lain la org yg x pernah main dgn paypal n godaddy tu…

    • rohaizad / October 7, 2009 at 9:13 pm /Reply

      Biasalah kan?
      Scammer ni pun semakin maju… giler lahh

  22. Zulazis / October 7, 2009 at 4:44 pm /Reply

    10 tahun dulu satu solfware di kenali sebagai ‘Remote Admin’ dan Seorang IT Helpdesk boleh pantau atau kendalikan workstation2 seperti membuka email, copy paste, click and Drag, scrolling dan sebagainya melalui Main Server dalam sesuatu Local Area Network.

    Tak tahulah pulak sekarang nie Scammer Laknatullah itu menggunakan konsep sebegini yang telah dipermajukan secara global….????

    • rohaizad / October 7, 2009 at 9:10 pm /Reply

      Mungkin juga dan mungkin juga tidak. Tapi samalah kerjanya tu.. amik dan godam harta orang lain.

  23. Taufik SM / October 7, 2009 at 6:07 pm /Reply

    camne nk tambah plugins untuk buat “Read the rest of this entry” yg ada kat home web abg …tu kat web saye …

    camne ….

    • rohaizad / October 7, 2009 at 6:46 pm /Reply

      Itu bukan plugin, itu tols yang dah disediakan dalam WordPress. Just tekan je button “More”.

  24. MyDailyBlog.Info / October 7, 2009 at 7:11 pm /Reply

    bab tue,kalau email yg sampai tang suruh login maybank2u,cimb click tue mmg banyak….
    tapi aku tahu…tue semuanya tipu daya mereka yg nak menipu semuanya…..

    sbb aku terfikir kenapa penipu tue antar email yg suruh aku login id dan pasword semula dlm email tersebut sedangkan aku mmg xdea pon bukak akaun kat cimb bank…huhuhu

  25. cik kerani / October 7, 2009 at 8:32 pm /Reply

    “Neowin can today reveal that more lists are circulating with genuine account information and that over 20,000 accounts have now been compromised,” said the Windows enthusiast site. “[The] new list contains e-mail accounts for Gmail, Yahoo, Comcast, EarthLink and other third-party popular Web mail services.”

    • rohaizad / October 7, 2009 at 9:08 pm /Reply

      Fuhhh….. semakin berisiko nampaknya email yang kita gunakan hari ni,

  26. sweetlulu / October 7, 2009 at 8:43 pm /Reply

    salam..

    saya nak tanya, kenapa ek tak leh nak subcribe RRS blog bro rohaizad ni? dah tekan RRS logo tuh tapi die kate HTML error. cannot locate the website?

    • rohaizad / October 7, 2009 at 9:20 pm /Reply

      Cuba lagi sekali.. mesti boleh punya..

      p/s: Sori ye Lulu, theme baru.. banyak lagi yang belum adjust. :D

  27. razak / October 7, 2009 at 9:02 pm /Reply

    penipu nih biasa la bro,mana2 adanya..so hati2 je la.masa aku keje bank dulu pun ramai jugak customer percaya sgt kt aku sampai suruh aku tekan pin utk diorang,siap tulispun ada espc.makcik2.nasib baik aku kira baik jugala….

    • rohaizad / October 7, 2009 at 9:18 pm /Reply

      Adehhh.. bahaya juga sebab dah terlalu percaya nih.. nasib baik kena pada orang yang baik, kalau kena pada si putar alam? Tak ke putih mata nanti? pheewww

  28. Berita Semasa / October 7, 2009 at 9:07 pm /Reply

    Hari itu, membe aku hampir kena tipu
    dia punyalah suka dapat buyer
    yela…first time dapat jualan daripada net
    bulk order pulak tu
    last2…..scammer daripada Nigeria

    • rohaizad / October 7, 2009 at 9:16 pm /Reply

      Scammer Nigeria?
      Memang cukup famous giler tuh..

  29. ummie / October 7, 2009 at 10:11 pm /Reply

    Seramnya baca berita macam ini.
    Innocent newbies like me who knows nothing, apa next step nak ambil?

    • rohaizad / October 7, 2009 at 10:15 pm /Reply

      Caranya mudah sahaja.
      Make sure kalau tidak yakin dengan apa yang di lihat, jangan terus membuat tindakan melulu. Bertanyalah dulu pada orang lain kerana itu adalah lebih selamat.

  30. motokriss / October 8, 2009 at 12:52 am /Reply

    Entri ini sangat bagus. Aku amik untuk aku post kat blog aku.
    Thanks bro diatas sharing yang baik sekali.

    • rohaizad / October 9, 2009 at 11:33 am /Reply

      Orait.. no problem..

  31. syukran / October 8, 2009 at 1:15 am /Reply

    sudah tukar ka?…nice template bro

  32. bluedianthus / October 9, 2009 at 11:30 am /Reply

    scammers2 inilah yang menyebabkan ramai orang masih tak nak percaya dengan kelebihan internet…takut ditipu…dan tertipu..

    • rohaizad / October 9, 2009 at 11:32 am /Reply

      Sebab itulah kita di tuntut untuk mencari ilmu sentiasa. Itulah yang akan membezakan kita dengan orang lain nanti.

  33. sufian / October 10, 2009 at 2:45 pm /Reply

    terima kasih sangat2 info nih..aku nak kuar suma duit dalam akaun paypal aku ke maybank ikut cara ko tunjuk tu..

    note: berapa caj dari paypal dan maybank bagi tujuan withdraw?

    • sufian / October 12, 2009 at 4:04 am /Reply

      terjawab – aku takde card maybank debit lagi..yg ada cuma kad atm lama je..

      • sufian / October 12, 2009 at 4:23 am /Reply

        aku dah link blog aku ke artikel page ni..

  34. TanyaLelaki.com / October 11, 2009 at 4:12 pm /Reply

    thanx 4 d info bro.. dpt juga aku satu benda yang amat bermakna utk dikongsi dgn orang lain.. TL

  35. joe / October 25, 2009 at 1:27 pm /Reply

    Hello,

    Thanks for the mail.. I got your banking information for the payment and i will proceed with the payment transfer first thing on Monday Morning. Once the transfer is done, Bank of America will notify you the transfer receipt confirmation for the transfer. Once you have the confirmation, you will need to make the shipment of the item to the shipping address stated below.

    Name: Taye Adesokan
    Address: 38 Gbadebo Street, Mokola
    City: Ibadan
    State: Oyo
    Country: Nigeria
    Zip Code: 23402
    Tel: +2347040050710

    Once you have completed the shipment, send the tracking number to Bank of America for shipment verification.Immediately they confirm the shipment, your money will be remitted into your account within 48-72hrs of shipment confirm.

    Hope to hear from you back and nice having business with you.

    Dr. Paul Cole.

    (ni pembeli yg ingin membeli item sy..ini katanye step2 dea mmbuat pmbayaran dan cara sy untuk proses pnghataran..plss help me..can i trust it..plss contact sy di num nie 0174244901)

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>